STUDENTHÄLSAN

Att alla våra studenter ska må bra är av yttersta vikt för oss i Medicinska Föreningen. Därför jobbar vi aktivt med att värna om både psykisk och fysisk hälsa hos våra studenter.

Psykisk hälsa

Har du problem med exempelvis stress, prestations- eller tentaångest, rädsla att tala inför andra, oro, relationsproblem, alkoholproblem, sömnsvårigheter, nedstämdhet eller behöver du någon att prata med? Det finns hjälp att få för att du ska må bättre!

Studenthälsan vid Lunds Universitet

Studenthälsan vid Lunds Universitet är den allmänna studenthälsan för alla studenter på universitetet. Här arbetar bland annat kuratorer, sjuksköterskor, psykologer och psykiatrer, och hjälper dig genom samtal för att Du ska hitta rätt och få den hjälp du förtjänar. Alla tjänster är gratis och all personal har tystnadsplikt.

 

Kurator på Medicinska Fakulteten

På Medicinska Fakulteten har vi en alldeles egen kurator. Kuratorn arbetar under tystnadsplikt och alla samtal är kostnadsfria. Kontakt med kuratorn initieras av studievägledare.

 

Studentprästerna

Oavsett tro eller livsåskådning är du som student välkommen till enskilda samtal hos Studentprästerna. Alla studentpräster har tystnadsplikt, samtalen är kostnadsfria och behöver inte handla om tro eller religion. Tvärtom, så söker sig många till Studentprästerna för att prata om sin vardag, ångestfyllda händelser, oro eller livet i stort.

 

Fysisk- och psykosocial hälsa

Föreningen och dess utbildningsråd ansvarar för att välja studerandeskyddsombud (SSO) för de olika program och studieorter där vi representerar studenter. Ett SSO är en student som verkar för en god arbetsmiljö, samarbetar med Studenthälsoansvarig i föreningens styrelse, håller god kontakt med lokalansvariga på Biomedicinsk centrum i Lund och Clinical Reseach Center i Malmö, samt vidarebefordrar studenter till korrekt instans om hjälp behövs.

Huvudansvaret för ett SSO är alltså att verka för studenternas fysiska och psykosociala studiemiljö. Detta kan ske genom att försöka identifiera problem och brister i de lokaler studenter vistas i, samt att framföra dessa på möten som Medicinska fakulteten eller Region Skåne kallar till. Du som student kan också vända dig till ett SSO om du upplever brister i lokaler eller säkerheten under utbildningen; såväl på kliniska praktikplatser och i laborationsmiljö, som under mer traditionell undervisning i föreläsningssalar.

Har du själv märkt av brister i din utbildning gällande din psykiska eller fysiska hälsa? Skicka ett ärende till oss!

Kontaktuppgifter

Under respektive rubrik hittar du kontaktuppgifter till din specifika SSO eller annan kontakt, på din utbildning och studieort.

Engagera dig

Genom att engagera dig som SSO får du möjlighet att påverka studiemiljön i våra lokaler. Vill du ha mer information om vad det innebär att vara SSO eller engagera dig i dessa frågor, kontakta då Studenthälsoansvarige i styrelsen på: